Back to All Events

Klimafestivalen: Innbyggermøte om klima og matsvinn

En forståelig utfordring

Klima- og miljøsaker er ofte vanskelige å forstå. Kampen mot matsvinn er mer konkret. Vi spiser alle mat hver eneste dag, og nordmenn kaster i snitt 42,6 kilo matavfall i året, som kanskje kunne vært spist. Vi forstår at det ikke er bra å kaste mat vi handler inn. Ved å gjøre noe så enkelt som å sørge for at maten som handles inn spises opp sparer vi både klimaet og penger.

Matredder Mette Nygård Havre innleder kvelden, før vi slipper til lokale stemmer som både forklarer sammenhengen mellom klima og matsvinn til hva som faktisk gjøres praktisk for å begrense klimautslippene våre ved å redusere matsvinn.

Avslutningsvis utfordrer vi lokalpolitikerne på hva de vil gjøre kommunalt i klimasaken og i kampen mot matsvinn.

Program:

* Varaordfører Anne-Kari Holm ønsker velkommen

* Mette Nygård Havre, matredder, utfordrer oss på matsvinn. Hva kan og bør vi gjøre?

* Klima og matsvinn – Østfoldforskning v/ Hanne Møller

* Kåre Edvardsen fra renovasjonsavdelingen i Halden kommune gir oss ferske tall på hvor mye mat haldensere kaster og forteller om korrekt kildesortering.

* Politikerpanel: Debattleder er Guro Nereng, Klima Østfold.

Møteleder for kvelden er Mona Nilsen, seniorrådgiver i Østfoldforskning.

Mette Nygård Havre har i flere år jobbet i renovasjonsbransjen i Bergen. Der så hun med egne øyne hvor mye spisbar mat hver og en av oss kaster. Dette ville hun gjøre noe med. I 2016 startet hun Spis opp maten i sosiale medier. Noe som etter hvert har blitt en folkebevegelse med over 60 000 følgere. Hun sluttet i fast jobb og begynte i fjor å jobbe på heltid med å få folk til å bli matreddere. Mette inspirerer oss til å bli mer bevisste forbrukere.

Dette møtet er en av mulighetene du har til å medvirke til Halden kommunes nye klimaplan. Dette arbeidet kan du lese mer om her: http://bit.ly/klimaplan-rullering

Møtet er også en del av http://klimafestivalen112.no/

49046433_1169934106501529_3414675544950702080_n.jpg