Back to All Events

FOREDRAG I ANLEDNING VANDREUTSTILLING - Folkenborg museum

Foredrag ved konservator NMF Camilla Gjendem i anledning vandreutstillingen Ting og Tang og en hermetisert Tiur

Vandreutstillingen er et samarbeidsprosjekt på tvers av faggrupper og avdelinger i Østfoldmuseene, og er en liten hyllest til oss selv i anledning av at det i 2016 var 10 år siden det første konsoliderte museet i Østfold ble etablert. Camilla Gjendem har vært prosjektleder for utstillingen. Denne søndagen vil hun fortelle om prosjektet og røpe hva som ligger bak den underlige tittelen. Og kanskje forklarer hun hva man kan bruke en hermetisert tiur til?

Hensikten med utstillingen er å gi et lite gløtt av hva som i dag befinner seg i magasinene våre, uavhengig av tid og rom, materialer og representativitet. Det er de enkelte ansatte som har valgt ut sine ting fra samlingene, gjerne ting de har et spesielt forhold til. Slik sett er det i våre øyne blitt en både broket og fin utstilling som favner alt fra rariteter til mer saklige design- og signalgjenstander.

Den hermetiserte tiuren stammer fra Borgarsyssel Museums samlinger og ble stilt ut på Østfoldutstillingen i Sarpsborg i 1930. I utstillingen viser vi også en istidskreps fra Haldenvassdragets Kanalmuseum på Ørje. Vårt eksemplar stammer riktignok ikke fra istiden, men arten den tilhører vet vi fantes på den tiden. Silketørkleet fra Halden historiske Samlinger er fra år 1800 og barnevogna fra Folkenborg Museum er fra ca. 1870. Mange av de andre gjenstandene er ellers fra mellomkrigstiden og fra 1950-tallet. Hovedfokuset i denne utstillingen har vært på den materielle gjenstanden, men Østfoldmuseene forvalter også samlinger utendørs. En av disse er den monumentale lydskulpturen Ode til lyset som formidles digitalt i vandreutstillingen.

Utstillingsgruppa har forsøkt å finne praktiske løsninger med hensyn til at utstillingen skal vandre fra sted til sted. Derfor valgte gruppa en «pallekarmløsning» med innebygde enheter som ramme for både en praktisk og estetisk utstilling. Gjennom vindus-felter i akryl kan publikum titte inn og ned i pallene og beskue ymse ting og tang fra Østfoldmuseenes samlinger.