Back to All Events

BAR 1567 – EN OPPLEVELSESUTSTILLING!

Er dette en utstilling? Er det en bar?  – Fredrikstad Museum gjør nytt grep jubileumsåret og lager nå en opplevelse som kanskje får enkelte til å sette kaffen i vrangstrupen.

Når du nå går inn på museet og inn i Bar 1567 vil du bli møtt av en stor bar og vår  «historietender». Han eller hun vil kunne servere deg unike fortellinger om Fredrikstad bys 450 år lange historie.  I fortellingene   vil du møte kvinner og menn fra høyt og lavt i samfunnet som har satt sine store og små fotavtrykk i byen, og de vil bli deg presentert i ulike sjangere. Kanskje med musikk, kanskje med dans eller som en historisk dokumentar?
En personlighet du helt sikkert vil stifte bekjentskap med er Johan Caspar de Cicignon( se vår nye dukkeutgave av ham i bildet over). Han ble født inn i en adelig familie i Luxemburg i 1625 og kom til Cicignon til Fredrikstad i 1677 der han raskt ble utnevnt til guvernør – året etter til generalmajor. I 1686 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogsordenen – mao dette var ingen hvem som helst i Fredrikstads historie. Hvorfor kom han hit? Hvor bodde han? Hva arbeidet han med ? Eller «arbeidet» en adelig mann på tiden?


Etter en tur i baren vår, kan du ta en tur opp i museets andre etasje der du finner en oppdatert byhistorisk utstilling,  og en tidslinje med fjorten punkter som forteller deg mer om Fredrikstads historie – fra 2017 og bakover i tid frem til byens grunnleggelse i 1567.En annen person vi møter er Madame Gullberg, en svensk kvinne som kom til byen i 1813, og som var en av få kvinner som drev næringsutvikling på den tiden. Men hvem var hun egentlig? Og hva kan hun fortelle om Fredrikstad på 1800-tallet?

Vi røper ikke mer, men håper Bar 1567 vil bli en spennende vri på hvordan vi som museum kan formidle viktige historier til vårt publikum – ikke bare med tekst og bilder, men som opplevelser i en historiebar. For å iscenesette og designe disse spennende historiene, har vi samarbeidet  med gallerist Ole Dørje og byrået SixSides i Oslo.

Utstillingen åpner 23. juni kl 13.00.  (Program for dagen vil bli kunngjort om litt). 

Fra 23.juni kan du besøke museet hver dag hele uken – fra kl 12-16 frem 1.oktober – og dermed få din opplevelse av Bar 1567.

Vi vil takke våre samarbeidspartnere og sponsorer: Fredrikstad Kommune, SixSides, Fredrikstad Museums Venner, Fredrikstad 450 år,  Østfold Energi AS og Møklegaard Trykkeri AS.