Back to All Events

Stjernestøv og mikrometeoritter - Litteraturhuset Fredrikstad

Forskere har lett etter stjernestøv – små mineralpartikler fra verdensrommet – i over 100 år, uten å finne det annet enn dypt nede i isen på Sydpolen og i støvhalen til kometer ute i verdensrommet. Men en norsk forsker har skapt sensasjon ved å utvikle metoder slik at alle kan finne de ettertraktede mikrometeorittene på nærmeste hustak. NASA-forskerne ved Johnson Space Center (JSC) i USA har imidlertid hårdnakket hevdet at dette ikke er mulig, og inviterte derfor den norske forskeren til hovedkvarteret i Houston for å se nærmere på saken. I mars 2017 var derfor NASA-forskerne, under ledelse av Dr Michael E. Zolensky, på taket av raketthangarene ved Johnson Space Center sammen med Jon Larsen (UiO) og Jan Braly Kihle (IFE). Utstyrt med feiekoster tok de prøver av takstøvet. Nå er prøvene ferdig analysert og resulatet er sensasjonelt: Samtlige prøver inneholder stjernestøv – de aller første «urbane» mikrometeorittene funnet i USA. Forskerne fra NASA jubler, og hevder at den nye oppdagelsen kan gi ny kunnskap om Solsystemets utvikling. Jon Larsen er opprinnelig gitarist, kjent fra Hot Club De Norvege, men har i syv år gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv – det eldste og mest langreiste stoffet som finnes i Solsystemet. Etter tusenvis av prøver kom gjennombruddet i fjor i form av grundige analyser utført ved Natural History Museum i London. Her kunne professor Dr Matthew Genge, verdens fremste ekspert på mikrometeoritter, bekrefte noe alle forskerne mente var umulig: At det med enkle midler går an å skille de langreiste steinene fra menneskeproduserte partikler. Pris: 100,– Sal: Thygesen Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad http://litthusfred.no/events/larsens-stjernestov/ https://pay.ebillett.no/velg_antall.php?p_id=222&arrnr=3008