Back to All Events

SAKPROSADAGEN: NOE FOR EN HVER SAK - Litteraturhuset Fredrikstad

Ole Torp snakker med Klaus Hagerup og Olav Aaraas om hvilke tekster som rører dem. Ottar Brox og Einar Lie diskuterer sakprosaverket Hva skjer i Nord-Norge 50 år etter utgivelsen. Hjernen er stjernen med Kaja Nordengen. Bernhard Mohr tar oss med til Russland og forklarer oss hvorfor russerene stemmer på Putin, mens Lene Wold og Wenche Fuglehaug snakker om æresdrap og vold mot kvinner. Velkommen til sakprosadag 2017!

Program:

Pass: 200,—

Enkeltbillett: 80,—

13.00 Velkommen

13.10 – 13.40: Hjernen er stjernen med hjerneforsker Kaja Nordengen

13.45 – 14.30: Menn som dreper med Lene Wold og Wenche Fuglehaug

14.30 – 15.00: Hvorfor stemmer russerne på Putin? Med Bernhard Mohr

15.00 – 15.20: Pause (boksalg og signering)

15.20 – 16.00: 50 år med sakprosa på 45 minutter. Ottar Brox og Einar Lie

16.00 – 16.45: Hva får Hagerup og Aaraas til å gråte? Ole Torp i samtale med Klaus Hagerup og Olav Aaraas

Her kan du lese mer om de du møter på årets sakprosafestival:

Hjernen er stjernen 

Hjerneforsker og lege Kaja Nordengen forteller om vår utrolige hjerne.

Kan du spise «hjernemat» for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du aktivisere deler av hjernen du ikke bruker? Kan du smile deg glad? Hjernen er stjernen innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ.

Hjernen din gjør deg til den du er. Den lærer, den forelsker seg og den tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til å ta dårlige valg og den belønner avhengighet. Hvorfor gjør hjernen som den gjør?

Menn som dreper 

Lene Wold

Journalist og forfatter Lene Wold møter journalist og forfatter Wenche Fuglehaug i samtale om æresdrap og vold mot kvinner.

De siste tre årene har Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og en av sine to døtre for å gjenopprette familiens ære.

Wold har snakket med den andre, overlevende datteren som satt flere år i fengsel i etterkant av drapsforsøket for å beskyttes mot sin egen familie. Forfatteren har besøkt fengsler og moskeer, gjennomgått avis- og rettsarkiver, og oppsøkt imamer, landsbyledere og drapsmenn.

Wenche Fuglehaug

Det finnes 47 krisesentre rundt om i Norge. Hit kommer kvinner og barn som er utsatt for vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. I 2015 hadde 67 prosent av brukerne ved krisesentrene innvandrerbakgrunn. De har ulike grunner til å oppsøke hjelp – æresrelatert vold, tvangsekteskap eller menneskehandel oppgis ofte som årsak. I Det store sviket skriver Wenche Fuglehaug om et stort og økende samfunnsproblem. Hun har møtt norske jenter med innvandrerbakgrunn som må leve på skjult adresse. De forteller om vold og trusler fra sin egen familie og om hvordan det er å leve med redselen for sitt eget liv. Er livet for disse jentene i realiteten forbi før det har begynt? Og hva gjør Norge for å få slutt på ugjerningene?

Hvorfor stemmer russerne på Putin? 

Forfatter, redaktør og journalist Berhard Mohr tar oss med til Russland.

I 2006 flyttet forfatteren til Moskva – en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass på en tid da mange ennå anså at en demokratisk utvikling i Russland var både mulig og sannsynlig. Ti år etter drar han tilbake for å møte de gamle kollegene for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet: Hvorfor stemmer russerne på Putin? Hvorfor fortsetter de å støtte opp under et for vestlige øyne stadig mer undertrykkende regime?

50 år med sakprosa og norsk samfunnsutvikling

Ottar Brox

Samfunnsforsker Ottar Brox og professor i historie Einar Lie om den evigaktuelle og kritikerroste boken Hva skjer i Nord-Norge?

Samfunnsforsker Ottar Brox og hans bok Hva skjer i Nord-Norge ble nylig kåret til etterkrigstidens beste sakprosabok i kategorien Debatt og samfunn. Avstemningen av bøkene er gjort i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Programleder for serien er Hans Olav Brenner. Ottar Brox har skrevet en rekke bøker om norsk samfunnsutvikling. Han har fått norsk sosiologforenings hederspris, Klassekampen kulturpris, Nesehornet, Fritt ords honnør og Petter Dass-medaljen.

Einar Lie

 

 

 

 

 

Hva får Hagerup og Aaraas til å gråte?

Ole Torp

Journalist Ole Torp i samtale med historiker Olav Aaraas og forfatter Klaus Hagerup om hvilke tekster som presser frem tårene. Torp har samlet bidrag fra noen av landets mest skriveføre menn. Ord som får voksne menn til å gråte gir en helt ny måte å bli kjent med ny litteratur på – gjennom minner om kjærlighet, savn og sorg. Olav Aaraas har valgt Men vi lever av Rolf Jacobsen, mens Klaus Hagerup har plukket ut De spilder bold pa vejen av Morten Nielsen.

Ole Torp er journalist og programleder i NRK.