Back to All Events

GALLERI F 15 - UTSTILLING - ROXY FIREFLY - Janne Kruse (DK) og Andreas Siqueland (NO)


Sommeren 2015 gjennomførte billedkunstnerne Janne Kruse (DK) og Andreas Siqueland (NO) en krysning av Atlanterhavet som mannskap ombord på de to seilbåtene SY Roxy og SY Firefly. Seilasen fulgte den nordlige ruten via Shetland, Færøyene, Island og Grønland.

Atlanterhavet som overfart er myteomspunnet. Allerede i år 600 f.kr. skulle den irske munken St. Brendan ha seilt til Amerika. Titanic gjorde sin berømte jomfrutur i dette farvannet i 1912, og det var dette rommet kunstneren Bas Jan Ader gikk inn i da han i In Search of the Miraculous (1975) forsøkte å krysse Atlanterhavet mot Europa. Kunstneren forsvant på havet og båten Ocean Wave, ble funnet drivende utenfor den Irske kyst. I dag er det få som seiler denne nordlige ruten.

I utstillingen presenteres en rekke arbeider laget før, under og etter reisen. Kunstnerne iscenesetter spenningen mellom forventning, erfaring, ytre og indre rom, det kunstige mot det naturlige.

Monumentale malerier på lerret, objekter, installasjon, fotografier og film.

Kunstnere:

Janne Kruse (DK, f. 1979) arbeider hovedsakelig med skulptur, men trekker ofte skulpturelle problemstillinger inn i todimensjonale verk. Hun undersøker det romlige potensialet som finnes i møtet mellom kropp og verden. Verkene skapes gjennom meditative, performative og tidsrelaterte undersøkelser. Janne Kruse er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og Central Academy of Fine Art i Beijing. Hun har de seneste årene stilt ut på Kunstnerforbundet, Oslo; Eskilstuna Konstmuseum, Eskilstuna; Aiyo Space, Beijing; Kunsthal Charlottenborg, København; Vigeland-museet; Oslo; Luda Gallery, St. Petersburg og Aarhus Kunsthal, Aarhus. Parallelt med sitt eget virke er hun en del av kunstnerkollektivet Verdensteatret. Janne Kruse bor og arbeider i Oslo.

Andreas Siqueland (NO, f. 1973) har sin utdannelse fra Haut École d’Art et de Design i Genève og Kunstakademiet i København. Forholdet mellom kunst og natur i relasjon til iscenesettelse, repetisjon og oversettelse står sentralt i hans arbeide. I 2013 disputerte han som stipendiat ved Kunstakademiet i Oslo med arbeidet Maleriets Sted. En del av denne undersøkelsen var Winterstudio i hagen til F 15 under Momentumbiennalen 2011. Han har de siste årene arbeidet med store utendørsmalerier vist blant annet på utstillingene Pleinairsm, Walter Phillips Gallery, The Banff Centre, Canada, Lands End, Reva and David Logan Centre for the Arts, University of Chicago og Painting Across the Atlantic, Regina Rex, New York. Foruten å arbeid med maleri har Siqueland siden 2004 laget performative og skulpturelle intervensjoner sammen med Anders Kjellesvik i kunstnerduoen aiPotu. Andreas Siqueland bor og arbeider i Oslo.