Back to All Events

FOLKETONER FRA ØSTFOLD - Litteraturhuset i Fredrikstad

Onsdag 21. september 2016
Klokken : 19:00 - 21:00

Pris: 150
Sal: Egalia
Arrangør: Cantare og Østfold Musikkråd

All folkemusikk kommer ikke fra Telemark! Også her i Fredrikstad og Østfold har vi en rik folkemusikalsk tradisjon som fortjener å bli løftet fram i lyset. Vokalensemblet Cantare vil denne kvelden presentere 8 bestillingsverk skrevet av Henrik Ødegaard. Verkene er basert på folketoner fra Østfold, og komponisten vil selv være konferansier og krydre konserten med interessante fortellinger og anekdoter.

Liv Ulvik (folkesanger) og Marianne Tomasgård (fele) vil framføre lokale slåtter, toner og sanger – både sammen og hver for seg. Begge utøverne er respekterte folkemusikere på hvert sitt instrument, og de har funnet fram mye spennende og velklingende musikk med forankring i fylket vårt.

Østfold musikkråd har de siste årene gitt ut flere notehefter med tradisjonelle sanger fra Østfold, (Skråkk, Ufred, Kvinnfolk, Blåmyra). I forbindelse med konserten lanseres et splitter nytt sanghefte. Her vil en både finne sangene som presenteres av Cantare under konserten, samt flere gamle sanger fra lokale kilder i Østfold. For mer informasjon, se http://www.musikk.no/ostfold/folkemusikk

Velkommen til en reise inn din egen lokalhistorie!

Prosjektet er støttet av Fredrikstad 450 år, Fredrikstad kommune, Østfold musikkråd og Norsk Kulturråd

Henrik Ødegaard ble født i Oslo i 1955. Etter studier i basstrombone og kirkemusikk studerte han komposisjon med Lasse Thoresen ved Norges Musikkhøgskole og med Tristan Keuris ved Utrecht Conservatorium i Holland. Han er også utdannet gregoriansk korleder fra Musikkonservatoriet i Paris. Hans komposisjoner dekker alle genre, med hovedvekt på vokalmusikk. Norsk folkemusikk og gregoriansk sang er inspirasjonskilder som ofte klinger videre i hans verk. Ødegaard har arbeidet mye med å beholde en autentisk, etnisk stil i arrangementer av folkemusikk, særlig for kor. Videre har han komponert større verk i mange genre: oratorier, kantater, opera, musical, teatermusikk, elektroakustisk musikk, solokonsert, kammermusikk og soloverk.

 

 Liv Ulvik er en allsidig sanger med base i Oslo, og utøvende mastergrad i norsk folkesang fra Norges Musikkhøgskole. Hun har gjennom flere år gjort seg bemerket på den norske musikkscenen både som solo-folkesanger og gjennom grupper som prisvinnende Eplemøya songlag, Liv Ulvik band, La Chimera, Al Andaluz, Northern Ark, m.fl., og har også oppnådd anerkjennelse som komponist og innovativ arrangør av norsk folkemusikk. Liv har hatt konserter i de fleste europeiske land, Brasil, Japan, USA, Tanzania og Uganda. Hun har også arbeidet mye med kor og seminarer i korsang og folkesang .

 

 

Marianne Tomasgård fikk tidlig innføring i folkemusikk og -dans gjennom far Ellev og slekta fra Hornindal i Nordfjord. Videre erfaring gjennom Nannestad Spelemannslag og den lokale leikarringen. Etter noen års kappleik erfaring slo hun seg sammen med flere felespillende jenter, og «Honndalstausene» ble dannet i 1983. Som musikalsk leder for denne gruppa, som solo artist og i samarbeid med andre musikere/kunstnere har det i årenes løp blitt mange konserter, festivaler, kappleiker, radio- og TV-programmer, turnéer i inn- og utland, plate-, film- og CD-innspillinger. Siden 2005 har hun vært medlem i folkemusikktrioen «Kjerringrokk», kjent for musikken til forestillingen «Barfotjentenes Jul» og flere oppdrag for Den kulturelle skolesekken, (DKS).

 

Randi Clausen Aarflot er utdannet sangpedagog og sanger ved Barratt Due Musikkinstitutt og musikkvitenskapelig institutt ved UiO. Hun studerer nå til en mastergrad i musikkpedagogikk ved Norges Musikkhøgskole. Randi er ansatt som vokalpedagogisk konsulent i Ung kirkesang, og hun reiser mye rundt i landet og holder kurs om stemmebruk og sangteknikk. Hun har gitt ut boka «Sangteknikk i barne- og ungdomskoret» i tillegg til to bøker om småbarnssang. Randi har vært Cantares faste dirigent og kunstneriske leder siden 2012.

 

Cantare ble stiftet i 1995. Koret har et bredt repertoar, med hovedvekt på klassisk a cappella. Cantare har i de senere årene også samarbeidet med ulike artister, og tar jevnlig oppdrag både fra privatpersoner og firmaer. Koret har fått gode resultater i både nasjonale og internasjonale korkonkurranser, senest i 2014 hvor de fikk 3 gulldiplomer.