Back to All Events

RAMMET AV BLODPROPP - Litteraturhuset i Fredrikstad

RAMMET AV BLODPROPP - Litteraturhuset i Fredrikstad

Tirsdag 13. september 2016
Klokken : 19:00 - 20:30

Pris: Gratis
Sal: Thygesen
Arrangør: Sykehuset Østfold

Sykehuset Østfold inviterer til informasjonsmøte om blodpropp i bein og lunge, behandling og pågående forskning. Dr. Waleed Ghanima er forskningssjef og spesialist i blodsykdommer, og vil snakke om temaet sammen medforskningsgruppen for trombose.

Flere tusen personer i Østfold har vært rammet av blodpropp og lever med plagene. Sykehuset Østfold ønsker å invitere deg som har hatt blodpropp (trombose) i bein eller lunge, eller som vil lære om sykdommen og tromboseforskning i Østfold, til et informasjonsmøte.

Sunt kosthold og daglig fysisk aktivitet kan minske risikoen for å få blodpropp.

Sunt kosthold og daglig fysisk aktivitet kan minske risikoen for å få blodpropp.

Møtet arrangeres for å fortelle om sykdom, behandling, eventuelle langtidsplager i etterkant og ikke minst forskningen vi driver med for å forbedre diagnostikk og behandling av blodpropp. Vi håper å kunne bidra til å gi nyttig informasjon. Målet er å øke kunnskapen/bevisstheten rundt sykdommen og å få innspill fra pasientene for å kunne gi bedre behandling og få til bedre forskning.

Det vil serveres kaffe på møtet

Velkommen!

Litt om bakgrunnsinformasjon om sykdommen og langtidsplager:

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene (blodårene som fører blodet tilbake til hjertet) i leggen, lårene, bekkenet, eventuelt i arm. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Løsner blodproppen og følger blodstrømmen, kan den havne i en av blodårene i lungene og kile seg fast – dette kalles lungeemboli.

Årlig behandles ca. 300 pasienter for dyp venøs trombose eller lungeemboli i Østfold, med andre ord det er flere tusen pasienter som har vært rammet av denne sykdommen i Østfold, og som daglig lever med plagene.

Hyppigheten øker markant etter 50-årsalderen, men forekommer helt ned i tenåringsalder.

Omtrent halvparten av pasienter som har hatt blodpropp får såkalt posttrombotisk syndrom (PTS). Symptomer på PTS kan være kløe, hevelse, smerte og, i verste fall, sår på bena.  Hva gjør vi i Østfold for å forbedre behandlingen? Dette kan du lære mer om på møtet.