Back to All Events

KUNNSKAPENS BORG 2016: JAKTEN PÅ OLAV DEN HELLIGE, MYTENE OM KONGEN OG FAKTAENE OM HANS PÅSTÅTTE LEGGBEIN - Borgarsyssel Museum


 9. juni //  19:00 - 21:00

Det var ingen solformørkelse på Stiklestad 29. juli 1030. Ingen konge som kastet sverdet.
Det fantes ingen blind mann med blod på hendene, ingen sandbanke, ingen kiste som kom
opp av jorden. Ingen frisk duft og ingen voksende negler. Ifølge mange av de eldste kildene
dreide det seg heller ikke om noe stort slag på Stiklestad.

Vi har denne gangen gleden av å ønske velkommen til to foredragsholdere på samme kveld. Først ut er forfatter og religionshistoriker Øystein Morten.
I år er det 1000 år siden Olav Haraldsson anla Borg, i 1016. Morten har gjennom flere år studert hans liv; en brutal og bestialsk historie. Samtidig har forfatteren jobbet med et annet prosjekt. Den katolske kirken eier nemlig et bein de hevder stammer fra kroppen til Olav den hellige. Men stemmer det?

Kveldens andre hovedperson er professor Per Holck. I Øystein Mortens bok «Jakten på Olav den hellige» fokuseres det på en særlig relikvie fra St.Olavs kirke i Oslo, som etter tradisjonen skal skrive seg fra helgenkongen selv – og som etter undersøkelsen ikke kan utelukkes å være ekte.

Holck har gjort de anatomiske undersøkelsene av leggbeinet for Mortens bokprosjekt og vil fortelle om dette arbeidet.

Per Holck har bred bakgrunn fra medisinen, han er lege og professor emeritus i anatomi med rettantropologi som spesialitet. Han har arbeidet med identifisering av benrester – både i arkeologisk og rettsmedisinsk sammenheng i snart 50 år og er bestyrer for «De Schreinerske Samlinger» ved Universitetet i Oslo (den antropologiske skjelettsamlingen ved Anatomisk institutt).