Back to All Events

Hepsø og Raddum kommer hjem - St. Marie gate


Festuka: Petter Hepsø og Fredrik Raddum har blitt kjente navn i kunst-Norge. Endelig skal de to kunstnerne få vise hva de kan midt i hjembyens gågate. To nye skulpturer avdukes under Festuka.

Sarpsborg har landets eldste - og kanskje fineste - gågate. I 2015 ble den over 40 år gamle gågata pusset opp for 25 millioner kroner så nå er den klar for tusenårsfest - og mange gode sentrumsaktiviteter i årene som kommer.  

Avdukingsseremoniene starter kl. 16.00, da vi forflytter oss fra torget og over i St. Marie gate til Nils Hønevalds plass. Der skal «Flod» av Peter Hepsø avdukes av fylkesordfører Ole Haabeth.

Elever i dans fra kulturskolen (ballett og streetdance) tolker vannet, som sildrer fra bjørnens badekar.

Vi beveger oss videre til restaurantkrysset. Der avdukes «Gutten som snakket med dyrene» av Fredrik Raddum, og det er selveste direktøren for Roald Dahl museet  i England – Mr. Steve Gardam – som har fått denne æren.  Villekullas  talentparti i musikal (10-14 år) skal fremføre «Naughty» fra musikalen Matilda.

Til stede er også de to kunstnerne Hepsø og Raddum, kunstkonsulent for oppdraget/juryens leder Birthe Marie Løveid, administrativ og politisk ledelse i Sarpsborg kommune. Og kanskje dukker flere prominente gjester opp….?

Kunstnere fra Sarpsborg
I forbindelse med oppgraderingen av gågata har Sarpsborg kommune kjøpt to nye skulpturer som som skal stå fast i gågata. Disse to skulpturene vil bli avduket under Festuka i tusenårsjubileet. Det er de to anerkjente kunstnerne Petter Hepsø og Fredrik Raddum som skal lage hver sin skulptur til gågata. Begge kunstnerne er opprinnelig fra Sarpsborg og er derfor spesielt stolte av oppgaven.

Badende bjørn fra Petter Hepsø
Petter Hepsøs skulptur skal stå på Nils Hønsvalds plass. Hepsø har latt seg inspirere av Sarpsborgs byvåpen, men hans skulptur blir langt mindre høytidelig. Han lager et badekar i granitt og i dette badekaret skal bjørnen fra byvåpenet ligge og slappe av. Bjørnen vil være forgyllet og badekaret skal være så fullt av vann at det renner over.

Roald Dahls skilpadde fra Fredrik Raddum
Fredrik Raddum lager en skulptur som skal stå i restaurantkrysset - krysset St. Marie gate og Jernbanegata. Raddum er inspirert av forfatteren Roald Dahl som hadde en far fra Sarpsborg. Skulpturen skal vise en skilpadde på vei opp fra havet. Skilpadden ligger på et ekte svaberg av lokal granitt, og på skilpadden står en liten gutt. Dette er figurer inspirert av Dahls historie "Gutten som snakket med dyrene". Det passer særlig godt å få en skulptur inspirert av Dahl i 2016 da det vil bli feiret at det er 100 år siden Roald Dahl ble født.