Back to All Events

Omvisning Rød Herregård - Halden


Søndag - 8. mai 2016 - 12. jun 2016 - 12:00 - 15:00
Tirsdag - Søndag - 14. jun 2016 - 14. aug 2016 12:00 - 15:00
Søndag - 21. aug 2016 - 25. sep 2016 - 12:00 - 15:00

Herskapelige Rød er en helt unik opplevelse både ute og inne. Herregården er mer populær enn noen gang, mye takket være Toppen Bechs program. Det som er så umåtelig spesielt, er at vi befinner oss i et hjem – der tiden har stått stille i mer enn 50 år.

Rød er like spennende for liten som stor; her finner du ekte løveteppe, kjente kunstnere som Hans Gude, kongelige soverom og kården til selveste Tordenskiold. Og mye mer. Du kan fordype deg om huset, parken eller rosehagen under. Parken er åpen hele året. Grupper på forespørsel fra ca. 20.april og ut oktober. Kontakt Halden historiske Samlinger på telefon 69 17 80 30.

Huset på Rød – herskaplig rett og slett

Rød Herregård er noe utover et vanlig museum. Dette praktfulle stedet har en 300 år gammel historie og du kan se interiørene som da Rød var bebodd, med stilmøbler, kunst, jakttrofèer og en av landets største våpensamlinger. Huset rommer stue på stue, bibliotek, ballsal og mange andre rom. Her kan du se alt slik det var, fra biljardbordet i biblioteket, hammerklaveret som har fungert ved mang en huskonsert og kunst på veggene signert av bl.a. Askevold og Erik Wærenskiold. For ikke å snakke om løvefellen, alle de utstoppede dyrene, Herrebøfajanse eller lysekronene som kan ta pusten fra enhver. Her er det en eventyrverden som har stått stille – i over 50 år.

Et hus fylt av kjøpmenn, politikere, kunstnere og gründere

Gården Rød ble ryddet på 1500-tallet. Den gang var det et ganske beskjedent gårdsbruk. Først 1733 ble det fart i sakene da familien Tank kom på banen og ikke minst 100 år senere da familien Anker gjorde entré. Felles for begge familiene var at de hadde politiske verv på høyt nivå, utdannelse og var med på å starte mang en bedrift og flere institusjoner. Stikkord er; statsrådverv, adelsbrev, trelasthandel, sukkerraffinaderi, jernverk, gruvedrift, opprettelse av Universitetet i Oslo, Saugbrugsforeningen, Norges første folkehøyskole, Halden Sparebank og Østfold Skogselskap. Dette er faktisk ikke alt, men som man forstår vanket de i de høyere sosiale lag og levde deretter. Familieøkonomien vekslet veldig opp gjennom årene, fra kjempeinntekter til tunge perioder, bl.a. rammet den økonomiske krisen i 1920- og 30 årene familiens virksomheter med hård hånd.Middagservise til 80 personer og egne kongeværelser

Spisestuen er et imponerende skue og du ser den dekket til fest. Middagsservicet er kinesiskinspirert og man kan dekke 80 kuverter av dette. De høystettede krystallglassene, i beste biedemeyerstil, er innkjøpt på 1850-tallet. Sølvtøyet er gedigent og tungt. Det er også gravert med det adelige monogrammet til familien Anker, som seg hør og bør. Pass også på å kikke inn i kongeværelsene når du er på Rød. Her har både prins Christian August, kong Carl Johan, dronning Maud og kong Haakon VII overnattet. I korte senger visstnok, men til gjengjeld hadde de vaskevannsfat i sølv.En av Norges største bjørner

Hallen er et eventyr for seg, spesielt for barna. Her kan de se en utstoppet, stor slagbjørn og gutten som ble skutt (av egen vilje) for å redde sin herre, admiral Cort Adeler. Få også guiden til å fortelle historien om den tamme bjørnehvalpen dere ser her og ikke minst peke ut selveste Tordenskiolds kårde som henger på veggen.

Parkanlegg i særklasseParken på Rød Herregård er over 300 år gammel. Den har vært bygd om flere ganger, og inneholder mange spennede elementer som bjørnegrotte, eremitthytte og paviljong. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen, dette er stedet for svermeri! Fra 1850 var haveroser en viktig del av haveanlegget på Rød. Selv om haven er betydelig forenklet i nyere tid, finner du ca. 30 ulike haveroser. Rosene finner du inntil hovedbygningens sydvegg og langs aksen ned mot havepaviljongen.

Drivhus og eget gartneri

Rundt 1900 ble det bygget eget gartneri på Rød da behovet for plantevekster var betydelig. Drivhusfløyen ligger vestover, i forlengelsen av havesalongen. Bygningen som ligger der i dag er fra 1992 og er kontorer for museumsinstitusjonen. Utvendig sett er den en kopi av den originale bygningen. Samtidig ble også gartnerboligen restaurert.