Back to All Events

Pietister-Herrnhutere-Haugianere - Tune kirke


12 kirker på 12 måneder: Foredrag med professor Arne Bugge Amundsen. Hva stod de for og hvor utbredt var disse bevegelsene i Tune-området på 17-1800-tallet?

Tirsdag 10. mai kl. 19.00 holdes det femte foredraget i serien 12 kirker på 12 måneder.  Serien er en del av Den norske kirkes bidrag til Sarpsborgs 1000 årsjubileum der vi blir kjent med kirkene og kirkens historie i jubileumsbyen.  

Vi er kommet til 1700-tallet med herrnhutisme, pietisme og haugianere. Hva stod de for og hvor utbredt var disse bevegelsene i Tune-området på 17-1800-tallet? Hvilken forbindelse hadde Hans Nielsen Hauge og Hauge-bevegelsen til Tune kirke?  Stemmer det at det i Tune var en sogneprest på den tiden som ble avsatt fra sitt embete ved en høyesterettsdom? Hvorfor?

Disse og andre spennende tema knyttet til 1700-tallets kirkeliv i Tune vil professor Arne Bugge Amundsen forelese om i Tune kirke tirsdag 10. mai.  Dette kan ikke bli kjedelig. Amundsen, som kommer fra Østfold, regnes for å være en glitrende og morsom foreleser.

Det musikalske bidraget denne kvelden står Ole Martin Huser-Olsen for. Huser-Olsen bor i Sarpsborg og er musiker med mastergrad i utøvende klassisk gitar fra Norges Musikkhøgskole. Han turnerer både i innland og utland og det er en glede å ha ham i Tune kirke denne tirsdagen.

Det blir god anledning til å stille spørsmål til foredragsholderen. For å stimulere til kontakt mellom kjente og ukjente avsluttes hvert arrangement med enkel servering.

12 kirker på 12 måneder
Dette er det femte arrangementet i 1000 års-serien 12 kirker på 12 måneder. Ansvarlig for arrangementet er kirkene i Sarpsborg i samarbeid med Tirsdagsforum.

 

Earlier Event: May 9
UNNI WIKAN – OM ÆRE