Back to All Events

100 malerier - 1000 år - Soli Brug

Maleriets tittel: 1886 - Hjemmeundervisning. Malt av  Iren Fagerås

Maleriets tittel: 1886 - Hjemmeundervisning. Malt av Iren Fagerås

100 Malerier - 1000 År Malerne bak denne utstillingen er en gruppe tidligere og nåværende kursdeltagere hos ,- samt innbudte etablerte kunstnere fra Sarpsborg og Østfold. Etter en utstilling i 2013, ble det foreslått blant deltagerne å finne et felles tema å male til. Valget falt på Sarpsborgs 1000-års jubileum i 2016. Utfordrende, engasjerende, nok av motiver og en fin gave til byen. God forståelse for byens historie og utvikling ble viktig for å kunne leve seg inn i handlinger, personer og steder fra den rette tiden. Derfor ble innhenting av kunnskap viktig.

Flere historiske foredrag med Carl-Einar Kure fra Sarpsborg Historielag bidro til at hver enkelt fant sin tidsepoke og sitt motiv. Sarpsborg bibliotek, og en rekke andre kilder, har også vært meget nyttige og behjelpelige i arbeidet. Men - historie er ingen definitiv sannhetsbærer. Hvordan naturen, mennesker og bygninger faktisk så ut langt tilbake i tid, kan man bare gjette seg til. Ved hjelp av økt historisk kunnskap har aktørene forsøkt å gjenskape motiver med så stor historisk presisjon som mulig. Det har vært et omfattende arbeid, og sammen har de løftet hverandre opp og frem. 97 malere har vært engasjert i prosjektet.

Alle arbeidene er malt i olje på lerret og vil ha en utdypende historisk bildetekst på utstillingen. Trolig har ingen annen by fått malt sin historie - av så mange malere - og attpåtil fått samlet alle arbeidene i en bok med tittelen "Med pensel og Penn"! Atelier Gyllensten & Stahl er en tegne-og maleskole, etablert i Sarpsborg 2003, og flyttet til Gamlebyen Fredrikstad i 2013. Elisabeth Gyllensten er daglig leder, og sammen med samboer Geir Stahl gir de undervisning i klassisk figurativ oljemaling og tegning. Kursdeltagere får innføring i håndverkstradisjonen innen dette faget. Det er ca 90 kursdeltagere som annethvert år siden 2005 har holdt utstillinger i Sarpsborg og omegn.

Årets deltagere er fra 16 til 86 år - fra nybegynnere til mer erfarne. Malerne Elisabeth Agnalt, Camilla Andersen, Gisle Ørbæk Andersen, Marit Ankerlev, Vigørn Arntzen, Wenche Baardsen, Vigdis Marie Berg, Ann Karin Berggren, Marit Bjørke, Steinar Borgen, Anne-Marie Madsen Borgen, Kristin Moen Borgås, Dina Irene Bråten, Bente Børstad, Aina Delbekk, Sølvi Delbekk, Torhild Fagerheim, Iren Fagerås, Inger Lise Fernløf, Gyda Folkestad, Liv Turid Mørch Grimsrød , Astrid Grue, Frøydis Halvorsen, Laila Hansen, Trine Haugli, Sven Erik Helgesen, Atle Henriksen, May Tøften Hoff, Kari Sværen Hofstad, Johan Høidahl, Hans Jahren, Synnøve May Jansen, Hilfrid Jensen, Tove Sydvold Johannessen, Alf Omar Johansen, Per-Bjarne Johansen, Erika Lier Jørstad, Irene Haugen Karlsen, Iren Kjeldsen, Line Kjønigsen, Gunn-Marit Kristiansen, Heidi Wangen Krog, Tove Krogh, Torill Steen Larsen, Vibeke Larsen, Evelyn Leiton, Marit Elisabeth Lian, Ruth-Anny Lilleborgen, Rita Lilleheier, Signe Lunde, Ingrid Løkke, Astrid Martinsen, Kirsti Mellevold, Anne-Grethe Midtgaard, Helene Bechholm Moen, Gerd Sissel Møller, Terje Nilsen, Sonja A C Nilsson, Jorunn Handelsby Olsen, Unni Irene Olsen, Anne Otterstad, Rigmor Rasmussen, Ann-Helen Reksten, Ingvill Romstad, Annie Sande, Anne Fryjordet Schie, Susanna Bøe Skatt, Trine Lise Johansen Skånseng, Brynjar Solgaard, Eira Stene, Marit Bjørge Stene,Torill Margrethe Stenli, Bjørg Stordal, Toril Strømsæther, Johan Severin Svensen, Else-Brit Sværen, Brita Syversen, Amalie Kirkedelen Syverstad, Inghild Strand Tegneby, Inger Marie Theodorsen, Susann Tryggvason, Ingrid Margrethe Westgård, Anne Kjelsås Wisur, Lisbeth Ørseng og Vibeke Åmli. Og Elisabeth Gyllensten & Geir Stahl Innbudte malere : Odin Borgen, Marie Blom, An Doan Nguyen, Trine Folmoe, Monika Helgesen, Jane Hupe, Bjørn Steinar Johansen, Yvonne Jeanette Karlsen, Unni Lørdahl Rasmussen og Helge B Skånlund. 
Earlier Event: April 25
Nordea-joggen på Venås - Venåshytta
Later Event: April 29
FESTIVAL Ø - Sarpsborg Scene