Back to All Events

AURORA (EKSKLUSIVT I ØSTFOLD)

***Ståkonsert! Fri alder, alkoholfritt og sitteplasser på galleri.

For første gang i Halden og eksklusivt i Østfold!

Bergen er kjent for sine syv fjell. Men ingen når høyere enn Aurora. Hun har nettopp landet et fjellstøtt album og rocker fulle scener her hjemme og i USA. Snart står resten av verdenfor tur. Nå har Brygga kultursal Halden gleden av å presentere stjerneskuddet som eneste by i regionen.

Det har vært en fin innhøsting for Aurora, med de beste terningkastene fra et samlet media. Når alle låtene denne unge og fascinerende singer-songwriteren leverer overgår hverandre ligger det noe mer enn bare nok en ungpikes platedebut i støpet. Her får vi som lytter en stor dose med elektropop, synth, detaljrikdom, fiffige grep, rytmer, finfine tekster og en tydelig leveranse av god musikk uansett genre, men ikke minst musikalsk glede.

Et yndig vesen, en sjelden stemme og ei ung jente som er moden for alderen vet å levere varene som gjør konserten til en stor opplevelse. Både Aurora og konsertene hun holder er så mangefasseterte og rike på uttrykk at man kjenner det bobler i hele kroppen. Det fascinerende uttrykket av melankoli og gode, lykkelige følelser er ganske unikt, men så gjennomarbeidet at man sitter igjen med en dyp respekt for musikken og Aurora, som begår noe som sjeldent som nye veier i et allerede godt opptråkket landskap. Dette er elektropop som det skal være, med en melodiøsitet som erobrer de fleste.

Vi gleder oss enormt til å huse Auroras univers hos oss 12. desember!


Biografi
AURORA Aksnes er en singer-songwriter som lager mørk popmusikk. 19-åringen er selvlært og har skrevet sanger nesten hele livet. – Jeg har hatt mye øvelse, men drømte aldri om å stå på en scene eller å bli berømt, sier hun. Det var ikke det jeg ville. Jeg visste bare at jeg behøvde å skrive min egen musikk. 

Under oppveksten i Bergen presset AURORAs foreldre henne aldri til å satse på musikken, verken som yrke eller hobby. – Det var vel derfor jeg likte det så godt, sier hun. Det var bare jeg som presset meg selv. Jeg gjorde det bare for min egen del, og jeg tror det bare er sånn når man er barn. 

Hennes tidligste musikalske minne er å finne et bitte lite elpiano på sine foreldres loft, og det å bli fascinert av den fortryllende musikken hun kunne lage på et så beskjedent instrument samt sin evne til å lære seg klassiske musikkstykker etter gehør. Hun var bare seks år.  

- Den erfaringen gjorde meg veldig nysgjerrig på pianoet som instrument, sier hun, og det var gøy å kunne spille sangene igjen etter å ha hørt dem. Jeg hadde ingen pianolærer. Jeg lærte meg alt etter gehør. Jeg kan fortsatt ikke lese noter. Jeg ville bare spille etter gehør sanger jeg syntes var vakre. 

Selv i ung alder følte AURORA mer dragning mot de store singer-songwriterne enn popmusikken. - Det første albumet jeg forelsket meg i var med Leonard Cohen, sier hun.  

Det var et “best of”-album. Jeg likte så godt “Suzanne”. Jeg har alltid elsket den sangen. Den snakket direkte til meg, selv da jeg var barn. Jeg tror det bare var gitarlyden. Det er varme i den, slik som en varm sommerdag. Den fikk meg til å føle meg veldig avslappet. Klangen i stemmen hans. Han snakker nesten, synger bare litt. Jeg likte veldig godt roen ved den, og det gjør jeg fortsatt. 

Da hun ble eldre, gikk AURORA over fra å imitere klassisk musikk til å komponere sine egne sanger. Da hun var ti år, samme alder som da hun lærte seg engelsk, begynte hun å skrive sanger for første gang. - Det var da jeg begynte å føle et behov for å uttrykke meg på en eller annen måte, så jeg begynte å skrive sanger, sier hun. Jeg lærte meg engelsk samtidig, så jeg begynte å skrive dem på engelsk. Det ville selvsagt vært lettere for meg å skrive dem på norsk, fordi det er mitt morsmål, men jeg syns det er for nært og personlig. Når man snakker på et utenlandsk språk, er det litt som at man ikke er seg selv, så det er lettere for meg å synge på engelsk. 

Før hun ble tenåring, hadde ingen andre hørt AURORA spille sin egen musikk. Hun hadde fylt 14 da moren innså at datteren hadde tilbrakt tiden til å skrive sanger inne på rommet sitt, og insisterte på at hun skulle spille dem for henne. – Jeg tror ikke foreldrene mine visste at jeg skrev sanger før da, sier AURORA. Da moren min fant det ut, fikk hun meg til å spille sangene for henne. Hun likte godt tekstene og budskapet de hadde. Hun fortalte meg at det ikke var riktig å holde dem for seg selv. Hun sa at jeg burde dele dem med folk, som ville kunne oppleve at sangene kunne hjelpe dem. Det var da jeg bestemte meg for å spille musikken min for andre folk. 

Selv om AURORA mente at musikken hennes kunne hjelpe folk som trengte den, hjalp ikke dette henne med å takle sjokket med sceneskrekken hun fikk da hun prøvde å spille sine meget personlige sanger for et publikum. Hennes første offentlige opptreden var på skolen da hun var 15, og hun oppdaget at det ikke var naturlig for henne å spille for et publikum.   

- Jeg brukte lang tid på å spille foran folk, sier hun. Det var nervepirrende. Jeg døde nesten, det var så skummelt. Det var ikke moro i det hele tatt.. Jeg likte det ikke. Det var fælt. Nå er det ikke lenger så skummelt som den første konserten var, men på en annen side er det fortsatt skummelt fordi jeg vet at når folk kommer på konsertene våre, så har de forventninger til meg. Heldigvis føler jeg ikke lenger at jeg skal dø før jeg går på scenen. Det er mer moro enn det var før. Folk har sagt til meg at nå kommer jeg ikke i det hele tatt til å være nervøs mer, at jeg vil komme over det. Men jeg blir fortsatt nervøs. Jeg håper det går over snart.  

Det var ett år etter hennes første opptreden på skolen at AURORA for første gang fikk oppmerksomhet fra noen utenfor skolens aula. Det nærmet seg jul, og hun hadde innspilt en sang som hun kunne gi foreldrene i gave. En av AURORAs venner hørte sangen, ba om en kopi og lastet den opp på et norsk streaming-nettsted. – Mange likte sangen, sier AURORA, og det gjorde Made Management også. De er mine managere, og jeg har jobbet med dem siden den gang.  

Det begynte å føles seriøst da jeg signet med dem, men det ble kjempeseriøst da jeg signet med Glassnote, Petroleum Records og Decca. Kontrakten med Decca, Petroleum og Glassnote, som ble signert i 2014, har gitt AURORA anledning til å jobbe med sitt debutalbum. Hun kom nylig hjem til Bergen for å filme musikkvideoen til debutsinglen “Runaway”, som hun sier ble skrevet for lenge siden... Vel, for tre år siden. – Jeg var 16 da jeg skrev den.  

Den handler om å ville dra ut i verden og oppleve ting. Sangen er om en person – en pike eller en gutt – som gjør det, men så blir verden for mye for dem. Verden er for tøff og for stor for dem, og de vil egentlig bare sitte hjemme og føle seg trygge.. 

Arbeidet på albumet fortsetter, med Magnus Skylstad og Odd Martin Skålnes som produsenter. De to spiller også trommer og bass i AURORAs band, og hun beskriver det som en naturlig prosess å spille inn plate med dem. Når det gjelder hvordan albumet kommer til å høres ut, så kan man ikke vente mange moderne fiksfakserier. – Jeg er nok ganske gammeldags, sier AURORA. Jeg er dårlig til å oppdage ny musikk. Jeg vet ikke hva som er hot. Jeg hører fortsatt på Bob Dylan og Leonard Cohen, og det er bortimot alt. Litt filmmusikk når jeg vil høre på musikk uten tekst. Og jeg elsker heavy metal. Jeg elsker band som Mastodon. På en måte er jeg influert av metal. Det er veldig tungt og mørkt, og jeg er fascinert av det. Mine sanger kan også være tunge og mørke, særlig tekstene. 

AURORA hadde en rekke festitvaljobber i 2015 og føler seg fanget mellom det å være begeistret for at folk kan høre musikken hennes, og den samme nervøsiteten hun alltid har forbundet med liveopptredener. – Jeg vil bare at folk skal høre musikken min, og håper de kan finne noe nyttig i den, sier hun. Jeg håper den kan hjelpe folk hvis de trenger den, siden musikken har hjulpet meg så mye i livet mitt. Jeg er en veldig følsom person. Det har ikke noe å si om jeg har opplevd noe fælt, eller vennene mine har det, eller noen på nyhetene har det, for jeg vil uansett ta det inn over meg og føle det. Jeg behøver å skrive om alt jeg føler, og det har ikke noe å si om det er mine følelser eller andres. Jeg føler det uansett. Derfor er låtskriving så viktig for meg. Jeg vil bare fortsette å gjøre det jeg gjør, og lage sanger som hjelper meg på veien. Jeg ønsker å aldri miste gleden ved å lage musikk.