Back to All Events

Historisk symposium - "Fra Tunesteinen til Fantasy" - Inspiria science center

HISTORISK SYMPOSIUM Del I & II «Fra Tunesteinen til Fantasy» INSPIRIA science senter - www. inspiria.no Fra kl. 10.00 – 21.00 OBS! Inngangsbilletten á kr. 50.- gjelder for HELE dagen og til alle arrangementer denne dagen. Billetter kjøpes hos iSarspborg, på www.ticketco.no eller i døren. Cafeen på Inspiria er åpen fra kl. 10.00 – 20.00 INSPIRIA - scene 10.00 – 10.30 Åpning av Historisk symposium Fremføring av stykket OLAV: Kid • Viking • King • Saint med musikerne Marianne Aarum og Gjermund Titlestad. Stykket OLAV: Kid • Viking • King • Saint er skrevet til 1000års jubileet av Anniken Paulsen. 10.40-11.15 Borg og Minecraft, Olavsarven for en ny generasjon? Et foredrag med konservator Hege-Beate Solås Lindemark og avd. dir. Hege Hauge Tofte ved Østfoldmuseene - Borgarsyssel Museum. 11.30-12.15 Hvorfor Olave? Sigrid Undset, nobelprisvinner i litteratur og aktiv samfunnsdebattant ble i 1928 opptatt som dominikaner søster av den Tredje Orden og kalte seg søster Olave. Hvorfor Olave? Etter Hellige Olav? Foredrag ved Marit Neubauer fra «Bjerkebæk på Lillehammer. 12.30-13.15 «Høvdinger i stakk. Kvinneroller i norrøn tidsalder.» Foredrag ved forfatter Jan Ove Ekeberg. I rekken av myter om vikingtiden og tidlig middelalder er også forestillingen om at kvinner var underdanige og måtte underkaste seg i alle sammenhenger. Men om vi skal tro sagaene var det den fagre Gyda som egget Harald Hårfagre til å samle Norge, og Inga fra Varteig bar jernbyrd så sønnen Håkon ble vår største konge i middelalderen. Forfatter av «Den siste vikingkongen. Krigens læregutt» gir oss et nærbilde av Åsta Gudbrandsdatter, den eneste kvinnen i Norgeshistorien som er mor til to konger med to forskjellige menn. 13.30-14.15 "En enda oänlighet" Foredrag om boken "En enda oänlighet" ved leder av Vitlycke museum i Tanum - og forfatter Aleka Karageorgopoulos. "Det har funnits människor i Tanum i åttatusen år - vi kan se spåren efter dem i landskapet...i berättelsen om deras liv och äventyr får du lära känna dåtidens vardagsliv i Tanum, och du får följa med på spännande resour ut i Europa..." 14.15-15.00 Monologen «Bronsealderkvinnen» fra "En enda oänlighet" Med skuespiller Eva Dal fra Tanum INSPIRIA - Da Vinci-salen 10.30-11.15 «Tunesteinen» Foredrag ved professor og runolog James E. Knirk 12.30- 13.15 «Hva er historie?» Foredrag ved professor og forfatter Erling Sverdrup Sandmo.Sandmo er professor i historie ved Universitetet i Oslo, spesialist på kriminalhistorie, kultur- og kunnskapshistorie. Musikkinteresserte kjenner ham som anmelder i NRK P2 og Morgenbladet. I tillegg er han en aktiv debattant. I 2015 kom han ut med boken "Tid for historie" som tar for seg spørsmål som blant annet; Hva er sannhet? Hvordan kan vi vite hvordan det egentlig var? 13.35-14.30 «Raet – Østfolds ryggrad» Foredrag ved historiker Sven G. Eliassen om Østfold-raets betydning i historien. 14.45-15.30 Filmen om Erling Johansen En film om arkelogen Erling Johansen fra Kårkerøy. Innledning ved filmskaper Gunnar Bjerketvedt fra Karivold Film INSPIRIA Castor-Pollux 12.00-12.45 «Sarpsborg og Fredrikstads historie er gull verdt. La oss bli best i Norge på historiske opplevelser!» Foredrag ved fagbokforfatter og reiselivsrådgiver i Mimir, Ann-Jorid Pedersen 13.00-13.30 «Gandalvsenteret og Verdensarven» UTGÅR - Men vi jobber med ny foredragholder! 13.45 – 14.15 «Tunekomplekset» Foredrag ved visjonær Svein Erik Scheele som tenker tanker rundt historie og mytologi, røtter, sted, landskap, undring, hypoteser - hver tid sin historiske sannhet – og fortid - samtid - fremtid, er det mulig å skille? 14.30- 15.15 Debatt: Hvordan kan vi bruke historien vår og vårt historiske landskap? Og hvordan skal vi bli best i Norge på historiske opplevelser? Historiker Trond Svandal er debattleder for et panel satt sammen av politikere, historikere, lokalhistorikere, gjester med flere. INSPIRIA- Planetariet 12.00 «En guidet tur i verdensrommet» (varighet 15 minutter) 14.00 «En guidet tur i verdensrommet» «FANTASY» Historisk symposium del II kl. 17.00 – 21.00 INSPIRIA - scene 17.00 – 17.45 Innledning og åpning ved Fantasy-fantast Melina Edvardsen. 18.00- 18.45 "Finnish Weird - Fantastic excursions to the land of a thousand lakes." Et møte med den finske Fantasy-forfatteren Jenny Kangasvuo. Vi takker Sarpsborgs vennskapsby Forsa i Finland for samarbeidet med å få forfatteren til Litteraturuka. Foredraget holdes på engelsk. 19.00-20.00 «Tolkien og det norrøne» Et foredrag av og med professor Nils Ivar Agøy. Agøy er professor ved Høgskolen i Telemark, og har en beundringsverdig innsikt i J.R.R. Tolkiens liv og forfatterskap. 20.15 – 21.00 "Tolkien and Kalevala - The adventures of antiheroes" Fantasyforfatter Kangasvuos tanker rundt J. R. R. Tolkien og Kalevala. Tolkien var svært fasinert ord og lyder i det finske språket og ble også inspirert av det finske eposet Kalevala. Foredraget holdes på engelsk. INSPIRIA- Planetariet 1700 «En guidet tur i verdensrommet» (varighet 15 minutter) 20.00 «En guidet tur i verdensrommet» Utstillingen En Pilegrimsvandring 10.00 - 21.00 Under Historisk symposium vises utstillingen «En pilegrimsvandring» i sin helhet. En utstilling laget av Dag Skottene og Grethe Skottene. Og ønsker du et dikt lest opp, så byr de på det også.