Back to All Events

Audun Lindholm om Gus Van Sants «Elephant» 10. november (kl. 20.00) - House of Foundation i Moss

Filmen Elephant av Gus Van Sant er et utkast til hva som kan ha skjedd under massakren ved Columbine High School i april 1999, og regnes av mange som den beste kunstneriske bearbeidingen av slike «school shootings» som siden har inntruffet ikke bare i USA, men også i flere europeiske land. 

Filmen byr ikke på noen løsninger av kulturell eller psykologisk art, men dveler ved ungdommenes væremåte, skolens korridorer og de fysiske omgivelsene. Den innbyr tilskuerne til å tenke over tenåringers hverdag, forestillinger om normalitet og hvordan ideer og handlingsmønstre sprer seg blant mennesker i formativ alder. Filmatisk er den distansert og kjennetegnet av lange tagninger, uten suggererende musikk eller voldsskildringer. Filmen ble tildelt gullpalmen i Cannes.

Gus Van Sant (født den 24 juli 1952) er en amerikansk filmregissør, manusforfatter, maler, fotograf, musiker og forfatter som har fått anerkjennelse som både en selvstendig og mer mainstream filmskaper. Filmene hans tar gjerne for seg marginaliserte subkulturer og i særdeleshet homofili. Van Sant regnes som en av de mest fremtredende forfatterne av New Queer Cinema bevegelse.

Audun Lindholm er en norsk redaktør, forlegger og fanzineutgiver. Han er leder for mikroforlaget Gasspedalog fra 2006/07 redaktør i tidsskriftet Vagant. Tidligere har han utgitt en rekke fanziner, og siden 2010 har han produsert flere kortfilmer.

Film- og arrangements-serien er et samarbeid mellom House of Foundation og Moss Filmklubb. Vi presenterer 12 filmer i løpet av høsten 2016 og våren 2017. Hver film presenteres av en anerkjent forfatter/kunstner/kritiker. Endelig utgis en bok med 13 filmessays på forlaget H//O//F høsten 2017