Back to All Events

NORDISK MESTERMØTE – BRØGGER, TIKKANEN OG HJORTH - Litteraturhuset i Fredrikstad

Onsdag 12. oktober 2016
Klokken : 19:00 - 20:30

Pris: 150
Sal: Egalia
Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Gjennom sine markante forfatterskap har danske Suzanne Brøgger, finske Märta Tikkanen og norske Vigdis Hjorth satt sitt umiskjennelige preg på den nordiske litterære offentligheten, og har hver på sin måte blitt blant våre mest folkekjære forfattere.

Denne kvelden setter de hverandre i stevne på Litteraturhuset Fredrikstad, der de vil snakke om sine forfatterskap og dele erfaringer fra lange forfatterkarrierer. Møt de nordiske mestere i samtale med Kjell Jørgen Holbye.

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjenombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare  (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus  (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter.

Suzanne Brøgger er født i 1944, og er oppvokst på Sri Lanka, Bangkok og Silkeborg. Brøgger finansierte studiene ved Københavns universitet med modellarbeid og som skuespiller.  Hun beskriver seg selv som et menneske som alltid har skrevet, og debuterte i 1973 med Fri oss fra Kjærligheten, som vakte oppsikt med sin krasse kritikk av ekteskapet og kjernefamilien. Brøgger har utgitt en lang rekke bøker, både romaner, essays, dramatikk og bøker for barn. Selv sier hun at alle hennes bøker beveger seg på et usikkert sted mellom fiksjon og virkelighet, essay og roman. Kvelstoff  (1991), Jadekatten(1998) og Seid (2001) er blant hennes viktigste utgivelser. Brøgger ble medlem av Det Danske Akademi i 1997.

Märta Tikkanen er født i 1935 i Helsinki. Hun har en magistergrad i filosofi og har arbeidet som journalist og rektor ved Helsingfors svenska arbetarinstitut. Hun regnes som en av Nordens viktigste forfatterstemmer, og bøkene Menn kan ikke voldtas(1975) og Århundrets kjærlighetssaga (1978) trykkes stadig i nye opplag. I 2006 var hun aktuell med boka To:scener fra et kunstnerekteskap, som omhandler henneskjærlighetsforhold og samliv med Henrik Tikkanen, en av Finlands mest anerkjente forfattere og avistegnere. Hennes seneste bok på norsk, Emma og Uno (2013) omhandler hennes besteforeldres turbulente ekteskap.

Men aller først leser Hedda Robertsen fra sin roman Ildfuglen (2012).