Back to All Events

DOK:15 - Festival - Litteraturhuset Fredrikstad

DOK:15 - Festival - Litteraturhuset Fredrikstad

Fredag 5. juni
Klokken : 10:00 - 20:00

Pris: Festivalpass/dagpass
Sal: Egalia
Arrangør: DOK:15

DOK:15 setter fokus på etikk i fotojournalistikken og bildedekningen av 22. juli. Møt også den ferske World Press Photo-vinneren Mads Nissen og flere av verdens beste dokumentarfotografer.

FREDAG 5. JUNI

Fagdag i regi av fotojournalistutdanningen, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Egalia, Litteraturhuset Fredrikstad. Anne Fogt, instituttleder Instiutt for journalistikk og mediefag, Høgskolen i Oslo innleder. Per-Anders Rosenkvist, lærer Fotojournalistutdanningen, presenterer.

Kl 10.00-11.00: Er norske medier for feige i forhold til å publisere støtende bilder?

Kl 11.00-12.00: Hvor går grensene for bildebruk i Bangladesh? Fotojournalist Taslima Akther og Shahidul Alamom dekningen av tekstilfabrikken som kollapset i Dhakha i 2013. www.taslimaakhter.com og www.shahidulalam.com

Kl 12.00-13.00: Lunsj

Kl 13.00-13.30: Bildene som mangler. Hva sviktet i norske fotojournalisters beredskap? Anne Hege Simonsen, førsteamanuensis i journalistikk, Høgskolen i Oslo og Akershus presenterer forskningsprosjekt om 22. juli-dekningen.

Kl 13.30-14.00: Fører nettet til at vi må kastet de etiske publiseringsreglene på skraphaugen? Magne Lindholm, høgskolelektor i journalistikk, Høgskolen i Oslo og Akershus

Kl 14.15-15.00: Paneldebatt med innledere, redaktører, bildesjefer og fotojournalister. Ledes av Finn Våga.

[An image from 'Migrations' by George Georgiou.] Kl 18.00-1930: Vanessa Winship og George Georgiou dokumenterer verden sammen og hver for seg på en unik måte (krever dagpass/festivalpass). Egalia, Litteraturhuset Fredrikstad. www.georgegeorgiou.net og www.vanessawinship.com

 Kl 20.00-02.00: Festivalfest på Båthusteateret. Fotojournalisthøgskolen feirer 20 år med fotojournalistikk på høgskolen. NB: Egen billett kjøpes her.

PRISER

Ordinær-pris: Festivalpass - 890 kr 

PK-medlem: Festivalpass -  690 kr

Student: Festivalpass - 490 kr  (Studentbevis må forevises ved henting av billett)

Festivalpass gir fri adgang til alle arrangementer alle tre dager

NB: Rabattprisene på festivalpass gjelder frem til 1. april. Etter denne datoen vil prisene øke.

DETTE ER DOK:15

Fotofestivalen arrangeres 1.-7. juni i Fredrikstad. I år er det tiende gang Pressefotografenes klubb (PK) kan invitere til sin anerkjente DOK-festival. Samtidig er det 20 år siden fotojournalistutdanninga ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ble etablert.

-  Pressefotografenes klubb og DOK-festivalen er stolt over å være vertskap for fotojournalistutdanningens jubileumsarrangement. I tillegg til det tradisjonelle kveldsprogrammet og fagseminarer på Litteraturhuset i Fredrikstad blir det en fagdag regi av høgskolen fredag 5. juni med fokus på etikk i fotojournalistikken, forteller Sveinung Uddu Ystad, leder i Pressefotografenes klubb.

Med utgangspunkt i norske medier dekning av terroren 22. juli 2011 kommer fagdagen til å sette fokus på presseetikk både nasjonalt og internasjonalt. Blant gjestene er Taslima Ahkter, fotografen som tok det verdenskjente bildet av det døde paret som omfavner hverandre i ruinene av tekstilfabrikken som kollapset i Dhaka i Bangladesh i 2013.

- Publikum kommer til å bli utfordret i forhold til sin egen bevissthet om fotojournalistikkens rolle og pressens samfunnsoppdrag, med utgangspunkt i norske mediers dekning av 22. juli-terroren. Spesielt spennende blir det å se og høre hva medier og fagmiljøer utenfor Norge  tenker om det arbeidet som ble gjort av norske fotojournalister, sier Ystad.

Men allerede torsdag 4. juni får publikum et møte med World Press Photo-vinner Mads Nissen. Han kommer blant annet til å vise sin fotodokumentar om homofili i Russland. Samme kveld er den amerikansk-russiske fotografen Diana Markosian på plass for å snakke om det prisbelønte prosjektet «Inventing My Father».

Fredag kveld står det prisvinnende, britiske fotografparet Vanessa Winship og George Georgiou på scenen. Winship kjent for sine ikoniske svart-hvitt-portretter fra Øst-Europa, Georgiou for sine dokumentarprosjekter fra blant annet Balkan og Tyrkia.

Lørdag blir det fagseminarer på dagtid med fokus på teknikk, før det hele avsluttes med et møte med norsk dokumentafotografi , Magnum-fotografen Moises Samans gripende fotoreportasjer fra Syria og israelsk-fødte Michal Chelbins subjektive portrettbilder som grenser mellom fiksjon og dokumentar.

- Det blir en festivaluke som tydelig kommer til å sette sitt preg på byen, men utendørs fotoutstillinger av blant andre Mads Nissen og Sarker Protick, foredrag med verdens beste dokumentarfotografer og lærerike fagseminarer både for profesjonelle og ivrige amatører, sier Ystad.

DOK:15 er støttet av Norsk Journalistlag, Fritt Ord, Viken Filmsenter og Fredrikstad kommune.