Back to All Events

Litteraturhuset - 1914: Inn i katastrofen

1914 – Inn i katastrofen

Onsdag 11. mars
Klokken : 19:00 - 20:00

Pris: 100
Sal: Thygesen 
Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter kan kjøpes via nett HER. 

OM ARRANGEMENTET:
Sommeren 1914 var himmelen skyfri og varm. I Horten samlet Europas seilerelite seg til vennskapelig kappestrid, og i Balestrand promenerte keiser Wilhelm blant bygdefolket. Men den sommerlige idyllen var et bedrag. Stormaktskonfliktene som hadde ligget latent, eskalerte uhyggelig raskt etter at arvingen til den habsburgske tronen ble skutt i Sarajevo 28. juni. Attentatet utløste en krig som skulle overgå alle tidligere kriger hva gjaldt ødeleggelser, død og konsekvenser.

I 1914 – Inn i katastrofen skildrer Roy Andersen den dramatiske historien om opptakten til første verdenskrig og dens tidlige fase. Vi følger den norske regjeringens kamp for å forsvare nøytraliteten, overfor Sverige og Storbritannia – og også overfor kong Haakon, som mer og mer opptrer som britenes mann snarere enn som Norges konge. Imens ruller den tyske krigsmaskinen gjennom Belgia og Nord-Frankrike og involveres i voldsomme slag også på Østfronten. Gjennom soldatdagbøker og brev får vi et innblikk i krigens råskap, fra de blodige kampene ved Marne og Tannenberg til forbrødringen mellom skyttergravene i Flandern på julaften 1914. Samtidig rammes den livsviktige norske skipisfarten stadig mer av krigshandlingene. Roy Andersen vil vise bilde under foredraget, blant annet unike bilder fra keiserens ferieopphold. Bildene er fra Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Roy Andersen er historiker og forfatter. Han har bl.a. skrevet romanene Stein og jord (1986) og Fra Berger (1991) og biografiene Sin egen fiende: Et portrett av Asbjørn Bryn (1992) og Henrik Angell: En nordmann på tvers (2000). Til 100-årsjubileet for unionsoppløsningen kom Roy Andersen med 1905: Spillet bak kulissene«, i 2011 utga han Redningsmenn og lykkejegere – norske pionerer i Alaska.