Back to All Events

EN TRIVELIG KONSERT OM DØDEN - Amfigrotta på Allehelgensdag! - Hvaler

AMFI GROTTA. Foto: Hvaler Kulturvernforening

AMFI GROTTA. Foto: Hvaler Kulturvernforening

Tekst: Hvaler Kulturforening ved Paul Henriksen

RICHARD BURGESS OG PATRIK WINGÅRD - MØT DEM OG HØR DEM I AMFIGROTTA VED BROTTET LØRDAG 31.10

RICHARD BURGESS OG PATRIK WINGÅRD - MØT DEM OG HØR DEM I AMFIGROTTA VED BROTTET LØRDAG 31.10

Tirsdag 1. september gikk den første konserten i det nye «kulturhuset» Amfigrotta ved Brottet (se kart nederst på siden) av stabelen. Konserten med gruppa Foghorn var en viktig del av kystmuseets og Østfold musikkråds presentasjon av viseheftet «Blåmyra». Richard Burgess, som leder av gruppa, ytret et klart ønske om å komme tilbake til Amfigrotta, noe styret i kulturvernforeningen er svært glade for. Anledningen blir allerede i høst, nærmere bestemt 31.10. Denne gangen har Burgess med seg den svenske musikeren Patrik Wingård. Slik presenterer herrene denne spennende, ja også litt spesielle konserten:

Woody Allen: ”I’m not afraid of death. I just don’t want to be there when it happens.”

Døden er et skille – samtidig er den noe av det som binder menneskeheten sammen. Uansett kultur eller livssyn må vi alle forholde oss til døden – vår egen og døden til våre nærmeste.

Allehelgensaften (31. oktober) var i kirkelig sammenheng en minnedag for helgener og martyrer og en kveld for å minnes de døde. I folketroen, derimot, var det en kveld der angsten for de døde ble kombinert med en harselering over dødens makt. ”Knask eller knep”-skikken, som er kommet til Norge fra USA, er en rest av denne tradisjonen

I ”En Trivelig Konsert om Døden” inviteres publikummet til en musikalsk tilnærming til temaet. Med sanger på norsk, svensk og engelsk byr vi på alvor og latter, ettertanke og undring, respekt og respektløshet. En munter begravelsessang fra Bahamas, en ettertenksom salme fra Østfold, et tonesatt dikt av Alfred Lord Tennyson, en ellevill beretning om en irsk likvake – disse er noen av sangene i et svært variert repertoar.

Richard Burgess (født 1956)                                                                                                  Opprinnelig fra England, Richard har bodd i Norge i 38 år og arbeidet som akademiker, forfatter og musiker. Som sanger og folkemusiker opptrer han både alene og i ulike besetninger, bl.a. med den anglo-fransk-norske kvintetten Five Men in a Boat og trioenFoghorn. Han er mye brukt som kåsør både i radio og aviser. Han synger, og spiller gitar og concertina.

Patrik Wingård(født1974)                                                                                                           Patrik er en ettertraktet musiker som behersker mange instrumenter – bl.a. klarinett, saksofon, fløyter, gitar. Med utdanning fra Musikkhøyskolen i Gøteborg har han markert seg som en fremragende improvisasjonsmusiker innen både folkemusikk, jazz og klassisk. I tillegg til å spille i ulike band, synger han i Bohuslän Kammerkör og Scola Episcopensis.

Richard og Patrik spiller sammen i trioen Doggerland og i folkjazz-sekstetten FatDog.

Her finner du Amfigrotta og Brottet amfi: