Back to All Events

MENNESKE/MASKIN/MUSIKK - Litteraturhuset i Fredrikstad

MENNESKE/MASKIN/MUSIKK

Lørdag 17. oktober 2015 Klokken : 19:00 - 23:30 Pris: 350 Sal: Egalia
Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad / Billetter

En helaften i elektronikaens navn. Foredrag om Kraftwerk av Torgrim Eggen og ekslusiv intimkonsert med Apoptygma Berzerk med visuell design av Halvor Bodin.

Kraftwerk

Bandet KRAFTWERK utviklet seg fra avantgardistisk konseptkunst til ekte listepop — og tilbake igjen! For i dag er Kraftwerk tilbake der de begynte, i kunstgalleriene. Forestillingene deres selger ut på sekunder. Med musikk- og videoeksempler forteller Torgrim Eggen om hvordan tysk rockemusikk på 1970-tallet ble som den ble, og om hvordan visjonærene Ralf Hütter og Florian Schneider rendyrket en fullstendig elektronisk stil som går igjen i det meste vi hører på i dag. De påvirket David Bowie, synthpop, hiphop og techno. Vi får høre om hvordan gruppa tenkte, levde og arbeidet.

Foto: Cappelen-Damm

Foto: Cappelen-Damm

Torgrim Eggen har utgitt 14 bøker og er tidligere redaktør bl.a. av musikkavisa BEAT. Han kjøpte sitt første Kraftwerk-album (Autobahn) i 1975, og intervjuet den ekstremt mediesky Ralf Hütteri 1990. Tidlig på åttitallet syslet han selv med hel- og halvelektronisk popmusikk blant annet i New Wave-bandet The Cut. 

 

 

Apoptygma Berzerk

    Foto : Espen Ixtlan

    Foto : Espen Ixtlan

Året er 1989 og Stephan Groth starter Apoptygma Berzerk. Elektronika og støy blandes sammen og kanaliseres ut til hele verden. I 26 år har bandet vært i dynamisk, musikalsk utvikling, akkurat som inspirasjonskilden Kraftwerk. APOP er en av Norges største musikalske eksportartikler. De har vært en banebrytende og markant utvikler av elektronisk musikk. Etter en lang karriere med en drøss av studioalbum, livealbum, EPer, singler, DVDer og en bokutgivelse har Groth det siste året kledd APOP i ny drakt. Et instrumentalt kunstprosjekt med inspirasjon fra 70-talls elektonika og 80-talls horror-filmmusikk, som tar Apoptygma Berzerk fra listeplasseringer til galleriet, i beste Kraftwerktradisjon. Denne kvelden gjør de en eksklusiv intimkonsert, der de ser tilbake på Kraftwerk som en av de viktigste elementene i APOP’s lydlandskap.

«Dette blir ingen typisk APOP konsert, men en unik audiovisuell opplevelse der vi blant annet covrer Kraftwerk og urframfører låter fra våre to siste utgivelserVideodrome og Stop Feeling The Beast»

Stephan Groth

Les mer om Apoptygma Berzerk her

 

Halvor Bodin er grafisk designer og kunstner som har designet over 100 platecovere, blant annet Apoptygma Berzerks klassiker Welcome To Earth. Denne kvelden gjør han et eksklusivt live VJ-show sammen med APOP. Bodin generer ved hjelp av datamaskiner  levende bilder og tilpasser disse musikken i real-time.

          Foto: Andreas Kleiberg

          Foto: Andreas Kleiberg

Bodin står bak de fleste av omslagene til Tatra Records og Moonfog Productions og var svært aktiv som designer i house & techno-miljøet i Norge på nittitallet. I det siste året har han jobbet med de siste limited edition vinyl-utgivelsene til Apoptygma Berzerk i tillegg til debutalbumet til Fay Wildhagen og den nyeste releasen til Fine Grains Records (London) med norske Beatbully & spanske Fitzroy North. De siste årene har han også gjort musikkvideoer for Offshore, OL & ¥oin og Neonato og live VJ-sets for Rustie, Dorian Concept, Sprutbass og Pelifics.

Les mer om Halvor Bodin her