Back to All Events

Historietimen: Ukjent krigshistorie – De overga seg aldri

Dette huset var det eneste stedet i Norge som ikke var under tysk kontroll under andre verdenskrig. Få kjenner denne utrolige historien idag, men i «Lille Norge» tjenestegjorde frie, norske offiserer i uniform mens de passet på avdelingens kanoner, geværer og ammunisjon.

Til tross for flere forsøk på inngripen fra norske nazimyndigheter samt Gestapos side, beholdt den norske avdelingen sine våpen og sin handlefrihet helt fram til den siste delen av okkupasjonen. Den helt spesielle historien har sin bakgrunn i en avtale som ble inngått på ridderlig vis mellom to ærekjære offiserer på slagmarken under felttoget i 1940. Historien om «LilleNorge» i Gamlebyen er også fortellingen om en aktiv spionsentral i det tyskokkuperte Norge samt en batterisjefs tragiske endelikt. Statsstipendiat i historie, Petter Ringen Johannessen, gir oss denne godbiten fra Norges krigshistorie.

Sted: Thygesen, 2. etasje

Adresse: Litteraturhuset Fredrikstad, Storgaten 11, 1607 Fredrikstad 

Earlier Event: March 6
TROLLMANNEN FRA OZ