Greenhouse Økomat i Fredrikstad


Grønne hjerter

Tekst og foto: Ingrid Aarrestad Østang / Visit Hvaler

-Vi har satsa, men vi har gjort det med hjertet! Vi tenker at når man gjør noe med hjertet, så går det, sier Janne Kristoffersen (38), daglig leder og skaperen av Greenhouse Økomat i Fredrikstad. 

- Kim bestiller stort sett alt, og så er vel jeg den kreative drømmeren, som må være litt realistisk innimellom, sier Janne. Sammen åpnet paret butikken, som også er kafé, i april 2014. -Egentlig bestemte vi oss for å gjøre dette rundt juletider, så det gikk ganske fort, sier hun. Men idéen har ligget på lur lenge.

 

Gi helse til andre

På Greenhouse Økomat er det både god mat og godt hjerterom. Janne Kristoffersen og Kim André Pettersen er både kjærester, samboere, gründere og arbeidskollegaer.

 Så lenge Janne kan huske, har hun hatt lyst til å gjøre noe hun tror på. Hun har alltid vært opptatt av helse, og utdannet seg til sykepleier.

-Det er mitt kall i livet, det å gi helse til andre, sier hun. Mens hun jobbet som sykepleier på sykehuset, hadde hun lyst til å åpne en annen form for klinikk, en klinikk der helse ikke bare handler om medisiner.

-Det siste året på sykehuset, så jeg at folk var veldig åpne for å gjøre noe selv, i tillegg til å ta medisiner. Ja, bare det å skvise en sitron i et glass vann eller gi seg selv en klem. Dette inspirerte meg veldig, forteller Janne. I stedet for å gå å vente på at drømmen skulle dukke opp, tenkte hun at hun fikk gjøre noe med det. Og da hun fikk med seg samboeren sin, Kim André Pettersen (39), ble det fortgang i sakene.

-Han er katalysatoren. ”Da bare gjør vi det”, sa han. Det var meningen at han bare skulle bidra med litt regnskap og sånn, men nå har han sluttet i jobben sin som elektriker, forteller Janne. For det viste seg at tiden var moden for en økobutikk i Fredrikstad. Og etter kort tid, utvidet Greenhouse Økomat fra et lite, smalt konsept med et par bord og servering av suppe og juice til et rent økologisk konsept med både butikk og kafé i ett. 

Familiebedrift

Både Kim og Janne er fra Fredrikstad, og selv om de liker å farte og reise, så er det i Fredrikstad de har røttene sine. Derfor var det naturlig at det var her øko-butikken skulle være. Verken Janne eller Kim har gjort noe lignende før, og læringskurven har vært bratt. Det har vært et spennende og slitsomt år for paret, som i tillegg til butikken til sammen har fem barn, der den yngste er fire måneder. Hvordan går det midt oppi driften av økobutikken?

-Det går veldig fint. Barna bidrar med det de kan, og syns det hele er veldig stas. Det er jo en familiebedrift, og faren til Kim er også mye her og hjelper til, sier hun. Og som en familiebedrift, ser ikke Janne og familien for seg at de får tatt ut noe ferie med det første. I fjor bodde familien i telt på Storesand på Hvaler hele sesongen.

-Vi dro dit etter jobb, badet, grilla og så på solnedgangen. Det ble tid til frokost og morgenbad før vi dro til Greenhouse igjen. Da fikk vi litt feriefølelse allikevel, sier Janne. Nå gleder familien seg til neste sesong på Storesand.

Nye visjoner

Men Kim og Jannes mål er ikke nådd. De ønsker å skape et sted for inspirasjon og bevissthetsendring, der det holdes kurs for både hode, kropp og sjel. Dette har vært grunnleggende for konseptet deres. Janne ser for seg temakvelder med åpent forum og dokumentarer. Og det stopper ikke med det. Janne og Kim ønsker på sikt å åpne flere lignende steder.

- Vi har blitt så godt tatt i mot av folk i Fredrikstad, og det inspirerer til videre drift, sier Janne. For Greenhouse-konseptet er Jannes hjertebarn. Og heldigvis har det blitt det for Kim også.

- Det er jo kjempemorsomt. Vi er like engasjerte begge to, litt på hvert vårt plan, men så smelter det sammen og vi utfyller hverandre, sier Janne Kristoffersen. Så se opp, kanskje finner du en Greenhouse Økobutikk nær deg før du vet ordet av det.

KURIOSA

Visste du at.....

-Greenhouse Økomat har et stort utvalg av gluten- og laktosefritt, og i tillegg serveres alltid veganske supper? Her finnes noe for alle!

-Greenhouse Økomat har bambustannbørster og flasker som revitaliserer vannet?

-Greenhouse har gamle, gjenbrukte møbler og at du kan drikke vann av gamle syltetøyglass? I tillegg har de åpnet for gjenbruk av poser.

-Greenhouse Økomat har lyst til å utvide med utsalg av økologisk øl og vin?

-på Greenhouse Økomat lages all mat fra bunnen av, av rene, økologiske produkter?

-Greenhouse Økomat er Debio-gullsertifisert, noe som betyr at 90% av råvarene i kaféen er økologiske?


#greenhouseøkomat